Templul Zeitei Artemis – O opera de arta

 

Templul, construit in onoarea zeitei Artemis, a fost terminat in anul 440 i. Hr.

Constructia a durat aproape 120 de ani.

Una dintre cele mai mari provocari a constructorilor la acel moment a fost terenul mlastinos din zona, pe care l-au securizat in final cu ajutorul carbunilor.

Fundatia din pietre masive constituie baza templului, lata de 51 de metri si lunga de 105.

Tavanul si grinzile au fost construite din lemn de cedru. Usile care deschideau drumul spre Cella, zona cea mai sfanta a templului, au fost decorate cu cu lemn de chiparos si aur. 

Salbatic, independent si de o sublima forta si frumusete – aceasta este imaginea care intretinea imaginarul care o inconjura pe Artemis, zeita fecunditatii, vanatorii si razboiului din mitologia greaca. Ca fiica a lui Zeus si sora a lui Apollo, ea este considerata una dintre cele 12 zeitati olimpice. Artemis era zeita indaratnica care nu doar dadea viata, ci o si lua. In onoara ei si pentru a o preamari, templul Zeitei din Efes a fost comandat.

Editia limitata “Templul Zeitei Artemis” reprezinta creatia unica a artizanilor. Impresionant datorita maestriei cu care a fost creat si clar diferentiat prin detalii. Stiloul aminteste de pilonii de marmura ai Templului Zeitei si este modelat dupa relieful impresionant al coloanelor. 

 

Capacul placat cu aur incoroneaza o coloana creata in stil ionic, care, impreuna cu inelele ornamentale, dau aceeasi impresie de maestrie pe care o dadeau pilonii. In varful acestei opere de arta sta o penita gravata manual de 18k.

Fiecare stilou poarta gravat un numar distinct. Doar 440 de stilouri “Templul Zeitei Artemis” exista in lume.

Pelikan a creat aceasta editie pentru a aminti anul 440 i.Hr. in care templul, dupa 120 de ani de constructie, a fost terminat.

 

 

 


 

Produs adaugat in cos